perjantai 22. helmikuuta 2008

Eeva HaavistoLähes jokainen suomalainen käsityöbloggaajahan tietää Eeva Haaviston Sata kansanomaista kuviokudinmallia -kirjan? Tai on ainakin kuullut siitä. Olen tehnyt mm. nämä lapaset kirjan ohjeilla
 Novitan neulomossa on käyty kiivasta keskustelua kirjasta, ja ihmetelty miksi kirjasta ei saada uusintapainosta. Niin, hyvä kysymys. Ainoat suomalaiset lapaskirjat ovatkin monta kymmentä vuotta vanhoja (itse en ole ainakaan uudempiin törmännyt), ja nytkin kustantamo oli vastannut että kirjasta ei näillä näkymin ole tulossa uusintapainosta. Miksi??? Eikö suomalainen käsityöperinne olisi säilyttämisen arvoista? Tajuan kyllä, että Suomi on aika pieni markkina-alue, mutta silti... Varsinkin nyt lapaskirjalle olisi kovat markkinat, ja minultakin juuuri tuota kirjaa on kyselty jenkeistä asti. On se kumma että lapaskirjoja täytyy tilata Amerikasta, Virosta ja Norjasta, kun suomalaisia ei saa mistään. On onnenkauppaa, jos kirpputorilta tai divarista tuon löytää.. Ei muuta kuin laittakaa palautetta WSOY:lle, kuten minä ja moni muukin on tehnyt!!

Edit: Aivan, kysehän voi olla Ziinan mainitsemasta riitaisasta perikunnasta tms, mutta toisaalta olisi kiva jos kustantamo ilmoittaisi miksi uutta painosta ei saa. Jos vastataan "ei tule", niin ei se kovin valaisevaa kuvaa anna kysyjälle. Ja ei tässä nyt pelkästään Haaviston kirjasta ole kyse, tuli vaan ensimmäisenä mieleen kun siitä niitä keskusteluja on tuolla käyty. Kai ne perinteisimmät mallit on osaltaan ns. yleistä riistaa, eikä niitä kukaan voi omistaa. Vaan kukapa kokoaisi kirjan verran malleja?? Tai suunnittelisi sellaisen perinteisiin nojaten....

Ja toisaalta jos tekstistä oikein tulkitsin, mallit on otettu jo tehdyistä lapasista, joten voiko kunnian antaa kokonaan Haavistolle, tai siis onko hän ohjeiden omistaja? No, en tunne tarpeeksi tekijänoikeuslakia, joten siihen en ota enempää kantaa.

Ugh, olen puhunut ;D

WSOY, the publisher of Haavisto's mittens book from 1947, has told that they are not going to take a new edition of book. Maybe they change their mind, if everybody leave feedback ;) In the book is 100 traditional Finnish mitten pattern, and I think it is important to take care about our own traditonal knitting too?  Now I need to order mittens book from USA, Norway and Estonia, because Finnish ones are not available, strange or what??

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti